starting problem with 2001 Raptor - Yamaha Raptor Forum
 7Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 23 (permalink) Old 04-12-2019, 12:56 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Tyrie,North East Aberdeenshire.Scotland
Posts: 64
Angry starting problem with 2001 Raptor

Hello,my name is Scotscockney and I live in Aberdeenshire Scotland.I run a road legal 2001 660 Raptor that has issues starting.If I remove spark plug the starter will turn over engine,when I put plug back in I get a clicking from starter solenoid,and starter will not turn over engine .I have brand new battery on it that is fully charged.Any one got any ideas ?
Scotscockney is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 23 (permalink) Old 04-12-2019, 02:01 PM
Senior Member
 
sickofit's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Belleville,Ontario,Canada
Posts: 208
Adjust the valves. A service manual can be downloaded in the stickys section.
sickofit is offline  
post #3 of 23 (permalink) Old 04-12-2019, 02:34 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Tyrie,North East Aberdeenshire.Scotland
Posts: 64
Hello,my name is Scotscockney and I live in Aberdeenshire Scotland.I run a road legal 2001 660 Raptor that has issues starting.If I remove spark plug the starter will turn over engine,when I put plug back in I get a clicking from starter solenoid,and starter will not turn over engine .I have brand new battery on it that is fully charged.Any one got any ideas ? PS I forgot to say that all electrics seem to be fine,will do charging checks if I can get it started.Problem seems to be mechanical rather than electrical .
Scotscockney is offline  
 
post #4 of 23 (permalink) Old 04-12-2019, 02:40 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Tyrie,North East Aberdeenshire.Scotland
Posts: 64
I forgot to add all electrics seem to be working fine,i will check charging when I get it started.My problem seems mechanical not electrical,decompressor maybe ?
Scotscockney is offline  
post #5 of 23 (permalink) Old 04-12-2019, 02:43 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Tyrie,North East Aberdeenshire.Scotland
Posts: 64
Was gonna check valves next ,thank you I have heard they can tighten up,will get back to it tomorrow,it's 9pm here .
Scotscockney is offline  
post #6 of 23 (permalink) Old 04-16-2019, 01:29 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Tyrie,North East Aberdeenshire.Scotland
Posts: 64
Ok,i've adjusted valves and I get same result,turns over without spark plug in,doesn't turn over with plug in.Looks like i'm gonna have to take the top off and see what's amiss.
Scotscockney is offline  
post #7 of 23 (permalink) Old 04-16-2019, 01:47 PM
I may be getting older, but I refuse to grow up!

 
Join Date: Jun 2012
Location: PACIFIC N.W.
Posts: 9,884
Garage
Don't pull the head yet!!

Check the decompression mechanism.

If the solenoid clicks it's usually caused by a low battery or bad battery cables. Minimum voltage on a good battery should be 13.6 volts.

Try jumper cables from another vehicle battery.

Take a screw driver across the big solenoid terminals. Yes, it should spark and crank.

Check battery cable ends and wires for white corrosion. If in the wires, replace. If on the terminals, clean with fine sand paper and add dielectric. Don't forget the ground wire.

WELCOME TO THE FORUM.
jsanders347 likes this.

2007 RAPTOR 700, SAND QUAD, 11:1 CP, +5 HR CRANK, PC3, +2 TB, LONE STAR XC +1, +1 A-ARMS, HD TIE RODS, JOGACA REAR SHOCK, ASV LEVERS, +4 REAR AXLE, DR.D REVERSE, ODI GRIPS, 1 1/8 CARBON BARS, DG BUMPER. BILLET: GAS CAP, BRAKE COVER, THROTTLE LEVER, BAR MOUNTS. LED LIGHTS'
DEZPERADO is offline  
post #8 of 23 (permalink) Old 04-16-2019, 01:57 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Tyrie,North East Aberdeenshire.Scotland
Posts: 64
I tried all that,got brand new battery on Friday fully charged,tried jump start Thursday and no joy wouldn't turn over.I'm gonna have to take rocker cover off and check decompression mechanism next ,but I hoped I wouldn't have to.Ah well life is sent to try us .
Scotscockney is offline  
post #9 of 23 (permalink) Old 04-16-2019, 04:16 PM
I may be getting older, but I refuse to grow up!

 
Join Date: Jun 2012
Location: PACIFIC N.W.
Posts: 9,884
Garage
What happened when you put a screwdriver across the solenoid?

Do you have a volt meter to test the battery? What reading do you get when trying to start?

2007 RAPTOR 700, SAND QUAD, 11:1 CP, +5 HR CRANK, PC3, +2 TB, LONE STAR XC +1, +1 A-ARMS, HD TIE RODS, JOGACA REAR SHOCK, ASV LEVERS, +4 REAR AXLE, DR.D REVERSE, ODI GRIPS, 1 1/8 CARBON BARS, DG BUMPER. BILLET: GAS CAP, BRAKE COVER, THROTTLE LEVER, BAR MOUNTS. LED LIGHTS'
DEZPERADO is offline  
post #10 of 23 (permalink) Old 04-16-2019, 04:39 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Tyrie,North East Aberdeenshire.Scotland
Posts: 64
I got sparks and clicking,battery tests at 14.2,not sure yet will try that tomorrow.Strange thing is if I push starter without plug in the engine turns over fine,put plug in and it seems to stick as if compression is stopping it turning then the solenoid starts clicking.I've also got good spark,reinforced battery cables and a Heavy Duty motobat 21amp battery to boot,also got 2 other fully charged batteries,a 10 and 12 amp,any of which should turn it over.So any ideas would be greatfully received.

Last edited by Scotscockney; 04-16-2019 at 04:45 PM.
Scotscockney is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha Raptor Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2001 Raptor 660 starting issues 01raptor660mi General 660 Discussion 10 05-10-2016 08:46 PM
Having issues starting bike after sitting for few months without starting it Tituspullo85 General 660 Discussion 40 03-17-2010 09:41 PM
2001 Raptor 660 Starting Issues Maddog7771 General 660 Discussion 1 09-21-2009 11:05 AM
starting....not starting 05rappy Raptor 660 Maintenance 5 11-21-2007 01:21 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome